Janne Bergh, Vuoden Heinämies 2021

Etelä-Suomen Laatuheinärengas on valinnut vuoden heinämieheksi Janne Berghin, joka on toiminut Helsingin kilpatalli Oy:n vetäjänä jo 25 vuotta. Valinnan Laatuheinärengas perustelee seuraavasti: Janne Bergh on tunnettu ja arvostettu hevosalan vaikuttaja, jonka talliyritys on erittäin ammattitaitoisesti hoidettu. Talli on hevosrehujen suurkuluttaja ja ruokintaan paneudutaan analyyttisesti ja ammattimaisesti. Pitkä asiakassuhde Etelä-Suomen Laatuheinärenkaan tuottaja Tomas Nordenswanin kanssa tukee tätä toimintaa. Yhteistyö on jatkunut jo 20 vuotta. Näkyvyytensä ja arvostuksensa kautta Janne Bergh ja Helsingin kilpatalli edistävät esimerkillään asiantuntevaa hevosten ruokintaa maassamme.

Alussa ostettiin heinää ympäri Suomen. Ajoittain jouduttiin turvautumaan myös tuontiheinään. Koskaan ei tiennyt, mitä laatua tuli ja välillä jouduttiin hävittämään koko eräkin aliarvoisena. Edullinen heinä muuttui hetkessä tosi kalliiksi, puhumattakaan ylimääräisestä työstä ja vaivasta. Yhteistyö Tomas Nordenswanin kanssa on toiminut moitteettomasti, sanoo Janne Bergh.

Hevosten ruokinnassa heinä on pääasiassa. Hyvä heinä vähentää lisärehujen tarvetta ja ylläpitää hevosen terveyttä. Heinä laaduista on aina voinut keskustella ja tilata sitä mitä halutaan. Rehuanalyysi tulee jokaisen erän mukana, sanoo tallimestari Reetta Lumiaho.


Heinäntuottaja Tomas Nordenswan, Vuoden Heinämies Janne Bergh ja tallimestari Reetta Lumiaho. Luovutustilaisuudessa oli mukana myös Etelä-Suomen Laatuheinärenkaan puheenjohtaja Riitta Lahtela-Mällinen (kameran takana)

Pitkäaikainen asiakkuus on aina hieno asia. Helsingin kilpatalli Oy / Janne Bergh Ruskeasuolla on hyvä esimerkki tästä. Talli, joka tietää hevostensa tarpeet, milloin tarvitaan ja miten paljon. Yhteistyö on muovautunut saumattomaksi. Kun tilaus tehdään, järjestetään heinäerän kuljetus ja purku sovittuun aikaan. Kuriositeettina mainittakoon, että purku, Helsingin keskustassa kun ollaan, tapahtuu jo ennen kuutta aamulla, kertoo Tomas Nordenswan. Tomas on erikoistunut kuivaheinään ja säilöheinä tulee yhteistyökumppanilta, joka on myös Etelä-Suomen Laatuheinärenkaan tuottaja. Koko ruljanssi hoituu kuitenkin yhdellä puhelulla Nordenswanille, joka hoitaa loput.
Heinän tuloa ei oikeastaan edes huomaa. Kaikki hoituu “automaattisesti “. Reetta tilaa seuraavan toimituksen hyvissä ajoin ja kaikki sujuu rutiinilla. Erät ovat tasalaatuisia, katkoksia ja muutoksia ei tule. Kilpahevoselle, joita tallissamme on 25, se on ensiarvoisen tärkeää, painottaa Janne Bergh.


Heinät tuodaan vintille trukkilavoilla, jotka on tehty juuri tälle käytävälle sopiviksi.

Janne Bergh, jatkaa Kyra Kyrklundin perustamaa Helsingin Kilpatalli Oy:tä Ruskeasuolla. Hän kouluttaa ja ratsuttaa hevosia aina helpoista luokista Grand Prix -luokkiin asti. Bergh on voittanut useita SM –kilpailuja ja osallistunut EM- ja MM-kisoihin, sekä kuulunut Olympiajoukkueeseen vuonna 2000.
Tallilla on käytössään lämmin maneesi ja asiakkaana monia kouluratsastuksen huippuja vuosi toisensa perään. Valmentaminen on se minun juttuni ja intohimoni, sanoo Janne Bergh.
Vuoden Heinämies -hanko tulee kunniapaikalle seinälle, jotta kaikki sen näkee!

Heinärengas sosiaalisessa mediassa

Renkaassa on vuosien mittaan usein ollut puhetta pitäisikö olla mukana sosiaalisessa mediassa kun suuri osa asiakkaistammekin siellä viihtyvät ja asioitaan hoitavat.

Facebookkiin emme kuitenkaan lähteneet, hyvien sivujen  hoitoon tarvitaan paljon aikaa ja resursseja ja viesteihin tulisi vastata melko nopeaan tahtiin. Mietimme asiaa ja totesimme koska renkaassa on monta erilaista tuottajaa, ei kukaan voi vastailla kaikkien puolesta ja kiireiseen sadonkorjuuaikaan on parempi keskittyä traktorin rattiin eikä profiilin päivittämiseen.

Rengas kuitenkin haluaa olla mukana tämän päivän menossa ja Instagram vastaa parhaiten toiveeseen kertoa meistä, mitä teemme ja ketä olemme, antaa vinkkejä hevosheinään liittyen, tunnelmia ja tilanteita.

:

Seuraa siis https://www.instagram.com/laatuheinarengas/
tuottajaesittelyitä, tietoa heinänteosta jne.

 KILPAILU

Tällä  hetkellä menossa kilpailu joka päättyy 10.3.2019

Seuraa meitä ja osallistu kilpailuun kuvallasi johon merkitset #laatuheinääkiitos

Arvomme 10 lippua HorseFair messuille Helsinkiin.

Instagram-kilpailun säännöt

Kilpailun järjestää Etelä-Suomen Laatuheinärengas ry.

Osallistumisaika alkaa 25.2.2019 ja päättyy 10.3.2019.

Kilpailuun voivat osallistua kaikki Instagrammissa tilin omaavat henkilöt tai yhteisöt.

Kilpailuun osallistutaan julkaisemalla kuva ja jakamalla se Instagramiin tunnisteella #laatuheinääkiitos.  Sama henkilö voi osallistua kilpailuun useammalla kuvalla, mutta yksi henkilö voi voittaa vain yhden palkinnon.

Kilpailun järjestäjällä on halutessaan oikeus käyttää kaikkia kilpailussa tunnisteella #laatuheinääkiitos jaettuja kuvia kilpailuun liittyvässä viestinnässään ja markkinoinnissaan ilman erillistä suostumusta tai korvausta.

Kilpailun järjestäjän arpoo 10 lippua Helsingin HorseFair messuille. Palkintoja ei voi vaihtaa eikä muuttaa rahaksi.

Kilpailun voittajille ilmoitetaan voitosta ja voiton vastaanottamista koskevista ohjeista joko voittaneen kuvan kommenttikentässä ja/tai Instagramin direct message–toiminnolla. Palkinnon voittajan tulee vahvistaa voittonsa vastaamalla viestiin. Mikäli voittajaa ei tavoiteta kahden (2) päivän kuluessa voittajan valinnasta, voittajan oikeus palkintoon raukeaa ilman korvausta ja kilpailun järjestäjällä on oikeus valita uusi voittaja.

Kilpailu ei ole Instagramin sponsoroima, suosittelema, hallinnoima, eikä millään tavalla liity Instagramiin.

Kilpailun järjestäjä ei kerää osallistujien yhteystietoja, nimimerkkejä tai muita tietoja eikä niitä käytetä suoramarkkinointiin. Osallistujien tietoja käytetään ainoastaan kilpailun toteuttamiseen ja voittajien yhteystietoja palkinnon toimittamiseen. Tietoja ei luovuteta eteenpäin kolmansille osapuolille.

”ITE”-päivä 13.2.2019

Kerrankin haluttiin kokoontua viettämään päivää ilman isompia ohjelmia ja vierailevia puhujia, keskittyen tällä kertaa vain puhumaan laadukkaan heinän tekemisestä.
Ja puhetta riittikin aamusta iltapäivään, pääsimme tuotannossa perustamisvaiheen läpi pääosin. Joten ITE-päiville saataneen jatkoa jos käymme kaikki heinänteon vaiheet yhtä perinpohjin lävitse.
Ideana siis että jäsenet käyvät yhdessä keskustellen lävitse kunkin vaiheen, ideat ja ongelmat mitä mihinkin tuotantovaiheeseen liittyy. Kokemusta ja mielipiteitä tällä porukalla on ja varmasti jokainen sai jotain uutta kotiin viemisiksi päivästä.

Keskustelu eli ”ITE”-päivä Lopella Kaakkolan tilalla 13.2.2019

Pellolta talliin, opas hevosen karkearehuruokintaan

Oppaan kirjoittaja Neea Heinonen on Mäkitien laatuheinäntuottaja jo kolmannessa polvessa !

Isoisä Erkki Heinonen on ollut mukana aina renkaan alkuajoista asti ja on yhä mukana toiminnassa renkaan kunniajäsenenä sekä toimii myös tilan tuotannossa yhdessä poikansa Juha Heinosen kanssa.
Neea on Juhan tytär ja teki oppaan lopputyönään Savonia-ammattikorkeakoulusta valmistuessaan agrologiksi.

Opas on kohdistettu oikeaa perustietoa tarvitseville hevosen ruokintaa suunnitteleville tai muuten asiasta kiinnostuneille. Kaikki tieto perustuu oppaan lähdeluettelossa mainittuihin lähteisiin.

Oppaan löydät omilta sivuiltaan www.pelloltatalliin.wordpress.com/

Vuoden 2018 Heinämies valittu

Vuoden 2018 Heinämies julkistettiin Helsingin maatalouskonemessuilla 16.11.2018. Onnittelut Seppo Kangas !

Vuoden 2018 Heinämieheksi on valittu Seppo Kangas ! Seppo on vuosien mittaan kulkenut paljon mukana heinärenkaan tilaisuuksissa. Tuottajien ja käyttäjien toiveita on kuunneltu aktiivisesti ja palvelu Seilab Oy:ssä, missä Seppo Kangas on toimitusjohtajana, on toiminut hyvin.
Seppo sai koko jäsenistön vahvan kannatuksen ja Vuoden Heinämies kunniataulu ja -hanko luovutettiin Sepolle Helsingin ensimmäisillä Maatalouskonemessuille perjantaina 16.11. juhlalavalla.

Mukana hankoa luovuttamassa oli vuoden 2017 Heinämies Harri Vinnamo (oik), renkaan asiamies Ville Alitalo Pro Agria Etelä-Suomi ja renkaan puheenjohtaja Anita Kaakkola.

Kunniahankoon on nyt lisätty 15. nimilaatta
Edellisien vuosien palkitut:
2017 laatuheinäntuottaja Harri Vinnamo
2016 yrittäjä, hevoskasvattaja Anu Julmala-Jäntti, Peruskallion tila
2015 laatuheinäntuottajat Aleksis Kyrö ja Siiri Kyrö
2014 tutkija Antti Suokannas, MTT Vakola
2013 laatuheinäntuottaja Kalevi Kuusela
2012 hevostalousasiamies Maarit Hollmén, MTK
2011 laatuheinäntuottaja Tomas Nordenswan
2010 rehtori Heikki Heiskanen, Hevosopisto
2009 laatuheinäntuottajat Anita ja Pekka Kaakkola
2008 tutkija Susanna Särkijärvi, MTT
2007 laatuheinäntuottajat Juha ja Sari Sivo perheineen
2006 laatuheinäntuottaja Erkki Heinonen
2004 erikoistutkija Markku Saastamoinen, MTT ( hanko luovutettiin talvella 2005)
2003 koneagrologi Markku Lappi, Maaseutukeskus

Hevosheinän ensimmäinen sato heikko, heinäpula uhkaa

Mistä on kysymys ?

Tuskallisen märän ja sateisen viime kesän jälkeen on nyt vuorossa täysin päinvastainen kesä säiden puolesta. Etenkin Etelä-Suomi kärsii edelleen kuivuudesta. Onneksi nyt heinäkuun puolivälin jälkeen tuli monin paikoin helpotusta mutta kuurot eivät kastelleet tasaisesti kasvustoja. Liikkuu paljon puhetta heinäkriisistä.

Kuivuuden takia ruskettunut kasvusto oli kaadettava liian aikaisin.

Miksi?

Keväästä alkanut kuivuus ja helle verotti heinän ja muidenkin viljelykasvien kasvua. Poutivilla mailla heinä kuivui jo kesäkuun vaihteessa pystyyn, alkoi kellastumaan ja lopetti kasvunsa.  Moni tuottaja tekikin heinän jo kesäkuun alussa, välttäen laatutappiot, mutta määrä jäi väkisinkin alhaiseksi jo aikaisen korjuunkin takia. Osalla pelloista, jotka eivät olleet niin poudanarkoja, pystyttiin sadon määrää lisäämään odottamalla pidempään, mutta heinä toki vanheni sielläkin ja kukki jossain vaiheessa.
Osin viime kesän jäljiltä myös heinänteon kiinnostavuus on vähentynyt, se kun ei ole ollut todellakaan ”helppoa kuin heinänteko”. Asiakkaiden vaatimukset kasvavat tiedon myötä, mutta sääolosuhteet ovat tehneet hyvän heinän tekemisen todella haastavaksi.  Joitakin vuosia sitten tulleet luonnonhoitopelloista (LHP) ilman panostusta korjattavat ”hömppäheinät” sotkivat myös markkinoita alentaen hintaa, joten moni koki työn ja riskit suuremmiksi kuin mahdollisesti saatavan korvauksen.
Viime vuonna monella tilalla sato jäi jopa korjaamatta tai se pilaantui sateiden takia. Osa pelloista myös jouduttiin uudistamaan märkänä tallautumisen jäljiltä. Siksi ”ylivuotistakaan” heinää ei ole markkinoilla paljoa täydentämässä pulaa.

 

Mitä nyt ?

Koska kesä ja heinänkorjuu ovat vielä kesken, emme lähde panikoitumaan. Selvää on että niukkuutta tulee ja laatuvaihtelut tulevat olemaan suuria sen mukaan missä vaiheessa heinä on korjattu. Laitumet on monin osin loppuun syöty.
Tilanne on sama muillakin kotieläintiloilla, lammas- ja nautatilat eivät ole korjanneet yhtään paremmin rehua. Niiltä ei tule ylijäämärehua markkinoille kuten monesti normaalivuosina voisi olla.

Toivo on laitettava toiseen ja mahdollisesti Etelä-Suomessa etenkin hevosheinässä harvinaiseen kolmanteen korjuuseen. Normaaleihin kokonaissatomääriin ei tulla pääsemään missään tapauksessa.

Tuottajat ovat tietoisia tilanteesta ja ahdingosta ja tekevät parhaansa, myös muut kuin hevosheinän tuottajat. Moni on kaivanut vanhat heinäkoneensa ladon periltä ja lähtenyt heinäntekoon, luvassa on kuitenkin varma menekki ja hintaakaan ei tarvitse kovin alas neuvotella. Luonnonhoitopellot missä jonkinlaistakaan heinää kasvaa, saatetaan nyt korjata rehuksi.

Suomessa viranomaiset ovat antaneet luvan korjata rehua kaikilta nurmialueilta, myöskin niiltä miltä ei normaalivuotena pitänyt saada satoa korjata.
http://www.mavi.fi/fi/tietoa-meista/tiedotteet/2013/Sivut/poikkeuslupa-ekologisen-alan-kesantojen-sadonkorjuuseen.aspx

Tuontiheinää ?

Tilanne on valitettavasti sama tai jopa pahempi naapurimaissamme. Erityisesti Ruotsissa missä maatalous on keskittynut etelään, on jo kriisi, heinä ei kasva. Tanska, Norja, Viro, Latvia… koko Pohjois-Eurooppa potee samaa kuivuutta. Itse asiassa Suomessa asiat ovat näistä maista parhaiten ja meille on tullut paljon kyselyitä heinästä ulkomaille vientiä koskien.
Heinä on huono tuote kuljetuksen kannalta, tilaa vievä ja vieläpä arka kuljetettava, kustannus on korkea etenkin suhteessa tuotteen hintaan.
Heinäpellettiä varmaankin saatetaan tuottaa maahan, -jos sitä on saatavana ?

Mitä voin tehdä heinän ostajana?

Selvitä vakituisen toimittajasi kanssa tilanne, mitä on saatu korjattua nyt ja mikä on todennäköisyys että tarvittava määrä saadaan toimitettua ensi kesään asti. Mikäli on todennäköistä että koko määrää ei saada, mieti millä voit korvata puutetta. Onko olki + vahvempi heinä / viherpelletti käyttökelpoinen vaihtoehto joillekin hevosille ? Käytä kaikki mahdolliset laidunnusmahdollisuudet ennen talvirehujen syöttöä. Vältä yliruokintaa, vapaa heinä ei ole tässä tilanteessa etenkään suositeltava vaihtoehto, se lisää hukkaa ja yleensä ottaen hevoset syövät enemmän kuin kuluttavat jos niille annetaan se mahdollisuus. Toki heinää voi yrittää metsästää, mutta markkinoilla tuskin sitä on vapaana tällä hetkellä ainakaan Etelä-Suomessa. Pohjoisempana tai Savon suunnalla voi hyvällä onnella jotain ehkä löytyäkin ? Tiedon saanti eristä on haaste.

Mikäli tallillasi ei ole vakituista toimittajaa tai nykyinen on ilmoittanut että heinää ei ole, on syytä nopeasti selvittää mistä sitä tänä syksynä voi varata, eli nyt neuvotellaan vielä korjaamattomasta sadosta. Pyri tekemään sopimus, sopikaa säännöt kuinka toimitaan eri tilanteissa, syyssadon teko on aina epävarmaa mitä pohjoisemmaksi mennään. On mahdollista että saadaan vain kosteaa rehua, mutta sekin on parempi kuin ei mitään. Nyt kaivataan joustavuutta. Rehuarvoista tms. ei taida kannattaa enää tehdä kynnyskysymystä. Ruokinnan korjausliikkeisiin tulee perehtyä entistä paremmin jos saatava rehu ei ole sitä mitä toivottiin.

Miten selvitään pahimmasta ?

Osa tuottajista on tosiaankin lähtenyt korjaamaan tässä tilanteessa kaikkea mahdollista korsirehuksi kelpaavaa kasvustoa. Etenkin LHP eli nämä luonnonhoitopellot korjataan pääosin, jos niissä korjattavaa on. Pellothan ovat olleet jo useamman vuoden ilman lannoitusta, mutta heinä on niistä ollut korjattava pois, yleensä toisarvoiseen käyttöön. Ja kun herääminen korjuuseen tuli vielä melko myöhään, on nämä heinät todennäköisesti rehu-arvoiltaan heikkoja tai korkeintaan tyydyttäviä. Vähän energiaa ja valkuaista, korkea kuitupitoisuus ja sokeriarvot mahdollisia. Rikkakasveja.
Tällainen heinä ei mahdu laatuheinä-kriteereihin. Moni tuottaja on sitä kuitenkin korjannut ja jos katsot että tällaistakin osaat käyttää, kysy. Etenkin alkuperäisrotuiset hevoset ovat hyvinkin pystyviä käyttämään ”luonnonheinää” ilman ongelmia, mikäli heinä on kuitenkin hygieniseltä laadultaan kelvollista eli homeetonta ja säilöheinänä oikein säilööntynyttä. Metabolis oireisille tätä heinää kuitenkaan ei voi suositella.

Nouseeko heinän hinta pilviin ?

Tällaisestakin on huhuja, eikä sinällään ihme jos jotkut viljelijät haluavat korjata omaa pitkään huonoa taloustilannettaan myymällä nyt heiniä korkeaan hintaan. Pitkän linjan sopimustuottajat tuskin tällaiseen lähtevät, vaikka tosiasia on että heidänkin heinäansionsa tällaisena vuonna saattavat olla pienemmät kuin satunnaisen heinänmyyjän. Jos hinnan nousua ei ole ollut muutamaan vuoteen, on se varmaan nyt sopimustuottajallakin paikallaan. Mihinkään rajuihin nostoihin ei toivottavasti kukaan hyvää asiakastaan painosta.
Heinää ei tule lisää vaikka hintaa kuinka nostettaisi. Viljelijöiden ei myöskään tulisi myydä heiniä nyt kuin mieluiten suoraan talleille, jotta vältytään turhalta kustannusten nousulta välikäsien kautta.

Parhaimmillaan kakkossato on jo hyvässä kasvussa ja sitä päästään tekemän lähiaikoina

Varovaisuutta

Jos tilanne todellakin ajautuu vakavaan rehupulaan ja markkinat menevät sekaisin, tulee ostajan olla varovaisempi kuin koskaan.
Koska heinien laatu voi olla tuntemattomasta paikasta ostettaessa mitä tahansa, tee kaupasta aina mielellään sopimus missä sovitte vastuut kussakin tilanteessa. Rehuanalyysi olisi nyt jonkinlainen takuu sekin vaikka tulokset olisivatkin ei niin hyvät, kertoo se kuitenkin jo myyjän vastuullisuudesta.

Heinäeriä on tehty sekä kuivaksi että säilöksi. Jos heinä ei ole riittävän kuivaa ja homehtuu, kenen vastuulla on jos asiakas on ostanut koko vuoden tarpeen omaan varastoonsa ? Tai mikäli säilöheinän muovi rikkoutuu kuljetuksessa ja paalit alkavat pilaantua ?

Onneksi heinät ja säilöt ovat nyt kuivia, laatutappiot tällaisena vuotena ovat todella epätoivottuja. Pilaantuneen heinän syöttöä hevosille ei kuitenkaan voi tehdä.

Pyydä aina kuitti ostamistasi rehuista. Ilman sitä olet taatusti omillasi ongelmien sattuessa.

Etelä-Suomen Laatuheinärengas

Renkaan jäsenet saavat koko ajan runsaasti uusia yhteydenottoja. Valitettavasti varmaan kukaan ei pysty tällä hetkellä vastaamaan uusien asiakkaiden heinätarpeisiin, pyrimme saamaan olemassa olevien sopimusten rehut ensisijaisesti niin pitkälle kuin suinkin korjattua.
Jonkin verran on yritetty tehdä ”ylimääräisiä” peltoja jos sellaisia on saatu käyttöön, tätä mahdollisesti ei laatuheinän kriteereitä täyttävää heinää voi kysellä suoraan tuottajilta.
Teemme parhaamme ja tiedotamme tilanteesta kun syksyn sato korjattu ja kokonaistilanne paremmin selvillä.

Anita Kaakkola
Etelä-Suomen Laatuheinärenkaan pj.

 

 

Pellonpiennarpäivä Mellilässä / Pollen Paali Oy

Parisenkymmentä renkaan jäsentä kokoontui perjantaina 20.7.2018 Mellilään katsastamaan kasvustoja ja pohtimaan rehuntuotannon tilannetta nyt ennen toisen sadon korjuun alkua. Pollen Paali Oy / Anja Kuusela tarjosi maukkaat retkieväät kotoisasti paalin päältä tarjoiltuna, kiitämme, makoisia sämpylöitä ja pullaa !

Tutustuimme Kuuselan tilan tuotantoon ja koneisiin, paikalla oli kone-extrana vielä  NHK-keskuksesta  6,5m Kuhn nostolaitekarhotin 8,7m pöyhin sekä JCB Fastrac esittelijöineen.

Tilan maahantuomista koneista nähtiin Arcusin paalinkeruulaitteet, sekä pikkupaalien keruuseen ja niputukseen sekä isojen kanttipaalien keruuseen pellolta olevat laitteet. Kuusela myöskin tuo ko. koneita maahan.

Paikallaolijat olivat tuoneet mukanaan heinän kosteusmittareita. Oli hyvä vertailla lukemia keskenään, jos oli isompaa poikkeamaa, laitteen kalibrointi tai huolto oli paikallaan. Kosteusmittarit ovat tärkeitä apuvälineitä etenkin kuivaheinän tuotannossa ja niihin pitää pystyä luottamaan sillä väärä mittaustulos voi johtaa heinän pilaantumiseen.

Koko kesä on ollut kuiva, mutta tänään satoi. Kukaan ei moittinut tilannetta vaan lisääkin toivottiin sillä myös Kuuselan tilalla oli ensimmäinen sato jäänyt poikkeuksellisen pieneksi. Huolestuttavinta oli että osa poutivimmista pelloista oli kuivunut ensimmäisen sadon jälkeen ”pystyyn”. Tilan nuori isäntä Aku nappasi paalikärryt traktorin perään ja lähdimme kasvustokierrokselle, sadekin oli taas lakannut.

Kasvustojen tila oli todellakin aika lohduton. Ensimmäinen sato oli tehty kesäkuun alussa, mutta vaikka pelto oli lannoitettu hyvin, ei satoa vain ole tullut. Heinä on 10-15cm korkeaa ja ruskettuu, tähän ei enää sadekkaan auta. Tilan väki pohtii mitä tehdä, niitetäänkö pois ja toivottaisi ”kolmatta” satoa ? Tilanne on niin poikkeuksellinen ettei kellään ollut oikein kokemusta vastaavasta, yleensä nurmi korjaa tilanteensa jos ravinteita on ja vettä saadaan.

Kasvustokierroksella vierailimme myös tilan etäämmällä olevassa kuivurissa joka oli tehty vanhaan karjarakennukseen. Ontelolaatoista tehty lattia on päälleajettava.

Kaiken kaikkiaan ei kasvustot olleet niin kärsineitä kuin nämä pahimmat mitä käytiin katsomassa. Tilalla korjattu heinä näytti erittäin hyvältä ja säilöäkin oli saatu sentään melkoinen kasa korjattua. Mutta valitettavasti ei siis tarpeeksi, mikä huolestutti tietenkin tilan väkeä. Sopimuksista voidaaan joutua tinkimään, mikä on valitettavaa niin tuottajan kuin ostajankin puolelta. Pollen paalin asiakkaat saavat kuitenkin olla tyytyväisiä, se mitä saadaan päätyy taatusti sopimusasiakkaiden luo ja tilan väki on tehnyt töitä löytääkseen korvaavia kasvustoja korjatakseen tilannetta niin paljon kuin suinkin.

Tämän edistyksekkään ja upean tilan tuotantoon voi tutustua kotisivujenkin kautta www.pollenpaali.fi

Heinärenkaan väki kiittää vielä kerran hienosta ja mielenkiintoisesta päivästä !!

 

Uudet kotisivut

Tervetuloa Eteä-Suomen Laatuheinärenkaan uusituille kotisivuille. Rakentaminen vielä kesken, mutta yhteystiedot ja kartta löytyvä sivuilta.
Artikkelit-valikosta pääset valitsemaan kirjoituksia aihealueittain.

Otamme mieluusti vastaan toiveita sivustosta.

Heinärenkaan vuosikokous 8.3.2018

Heinärenkaan vuosikokous 8.3.2018 MELA:n tiloissa Espoossa.
Saimme paljon ajatuksia ja työkaluja tulevia haasteita varten edellisen, tavallista hankalamman korjuukauden jälkeen nyt valmistuessamme ensi kesän koitoksiin. Kiitos MELAlle hienoista esityksistä, maukkaasta lounaasta ja hyvistä kokoustiloista. Vuosikokous sujui näillä eväin erinomaisesti.