Janne Bergh, Vuoden Heinämies 2021

Etelä-Suomen Laatuheinärengas on valinnut vuoden heinämieheksi Janne Berghin, joka on toiminut Helsingin kilpatalli Oy:n vetäjänä jo 25 vuotta. Valinnan Laatuheinärengas perustelee seuraavasti: Janne Bergh on tunnettu ja arvostettu hevosalan vaikuttaja, jonka talliyritys on erittäin ammattitaitoisesti hoidettu. Talli on hevosrehujen suurkuluttaja ja ruokintaan paneudutaan analyyttisesti ja ammattimaisesti. Pitkä asiakassuhde Etelä-Suomen Laatuheinärenkaan tuottaja Tomas Nordenswanin kanssa tukee tätä toimintaa. Yhteistyö on jatkunut jo 20 vuotta. Näkyvyytensä ja arvostuksensa kautta Janne Bergh ja Helsingin kilpatalli edistävät esimerkillään asiantuntevaa hevosten ruokintaa maassamme.

Alussa ostettiin heinää ympäri Suomen. Ajoittain jouduttiin turvautumaan myös tuontiheinään. Koskaan ei tiennyt, mitä laatua tuli ja välillä jouduttiin hävittämään koko eräkin aliarvoisena. Edullinen heinä muuttui hetkessä tosi kalliiksi, puhumattakaan ylimääräisestä työstä ja vaivasta. Yhteistyö Tomas Nordenswanin kanssa on toiminut moitteettomasti, sanoo Janne Bergh.

Hevosten ruokinnassa heinä on pääasiassa. Hyvä heinä vähentää lisärehujen tarvetta ja ylläpitää hevosen terveyttä. Heinä laaduista on aina voinut keskustella ja tilata sitä mitä halutaan. Rehuanalyysi tulee jokaisen erän mukana, sanoo tallimestari Reetta Lumiaho.


Heinäntuottaja Tomas Nordenswan, Vuoden Heinämies Janne Bergh ja tallimestari Reetta Lumiaho. Luovutustilaisuudessa oli mukana myös Etelä-Suomen Laatuheinärenkaan puheenjohtaja Riitta Lahtela-Mällinen (kameran takana)

Pitkäaikainen asiakkuus on aina hieno asia. Helsingin kilpatalli Oy / Janne Bergh Ruskeasuolla on hyvä esimerkki tästä. Talli, joka tietää hevostensa tarpeet, milloin tarvitaan ja miten paljon. Yhteistyö on muovautunut saumattomaksi. Kun tilaus tehdään, järjestetään heinäerän kuljetus ja purku sovittuun aikaan. Kuriositeettina mainittakoon, että purku, Helsingin keskustassa kun ollaan, tapahtuu jo ennen kuutta aamulla, kertoo Tomas Nordenswan. Tomas on erikoistunut kuivaheinään ja säilöheinä tulee yhteistyökumppanilta, joka on myös Etelä-Suomen Laatuheinärenkaan tuottaja. Koko ruljanssi hoituu kuitenkin yhdellä puhelulla Nordenswanille, joka hoitaa loput.
Heinän tuloa ei oikeastaan edes huomaa. Kaikki hoituu “automaattisesti “. Reetta tilaa seuraavan toimituksen hyvissä ajoin ja kaikki sujuu rutiinilla. Erät ovat tasalaatuisia, katkoksia ja muutoksia ei tule. Kilpahevoselle, joita tallissamme on 25, se on ensiarvoisen tärkeää, painottaa Janne Bergh.


Heinät tuodaan vintille trukkilavoilla, jotka on tehty juuri tälle käytävälle sopiviksi.

Janne Bergh, jatkaa Kyra Kyrklundin perustamaa Helsingin Kilpatalli Oy:tä Ruskeasuolla. Hän kouluttaa ja ratsuttaa hevosia aina helpoista luokista Grand Prix -luokkiin asti. Bergh on voittanut useita SM –kilpailuja ja osallistunut EM- ja MM-kisoihin, sekä kuulunut Olympiajoukkueeseen vuonna 2000.
Tallilla on käytössään lämmin maneesi ja asiakkaana monia kouluratsastuksen huippuja vuosi toisensa perään. Valmentaminen on se minun juttuni ja intohimoni, sanoo Janne Bergh.
Vuoden Heinämies -hanko tulee kunniapaikalle seinälle, jotta kaikki sen näkee!