Janne Bergh, Vuoden Heinämies 2021

Etelä-Suomen Laatuheinärengas on valinnut vuoden heinämieheksi Janne Berghin, joka on toiminut Helsingin kilpatalli Oy:n vetäjänä jo 25 vuotta. Valinnan Laatuheinärengas perustelee seuraavasti: Janne Bergh on tunnettu ja arvostettu hevosalan vaikuttaja, jonka talliyritys on erittäin ammattitaitoisesti hoidettu. Talli on hevosrehujen suurkuluttaja ja ruokintaan paneudutaan analyyttisesti ja ammattimaisesti. Pitkä asiakassuhde Etelä-Suomen Laatuheinärenkaan tuottaja Tomas Nordenswanin kanssa tukee tätä toimintaa. Yhteistyö on jatkunut jo 20 vuotta. Näkyvyytensä ja arvostuksensa kautta Janne Bergh ja Helsingin kilpatalli edistävät esimerkillään asiantuntevaa hevosten ruokintaa maassamme.

Alussa ostettiin heinää ympäri Suomen. Ajoittain jouduttiin turvautumaan myös tuontiheinään. Koskaan ei tiennyt, mitä laatua tuli ja välillä jouduttiin hävittämään koko eräkin aliarvoisena. Edullinen heinä muuttui hetkessä tosi kalliiksi, puhumattakaan ylimääräisestä työstä ja vaivasta. Yhteistyö Tomas Nordenswanin kanssa on toiminut moitteettomasti, sanoo Janne Bergh.

Hevosten ruokinnassa heinä on pääasiassa. Hyvä heinä vähentää lisärehujen tarvetta ja ylläpitää hevosen terveyttä. Heinä laaduista on aina voinut keskustella ja tilata sitä mitä halutaan. Rehuanalyysi tulee jokaisen erän mukana, sanoo tallimestari Reetta Lumiaho.


Heinäntuottaja Tomas Nordenswan, Vuoden Heinämies Janne Bergh ja tallimestari Reetta Lumiaho. Luovutustilaisuudessa oli mukana myös Etelä-Suomen Laatuheinärenkaan puheenjohtaja Riitta Lahtela-Mällinen (kameran takana)

Pitkäaikainen asiakkuus on aina hieno asia. Helsingin kilpatalli Oy / Janne Bergh Ruskeasuolla on hyvä esimerkki tästä. Talli, joka tietää hevostensa tarpeet, milloin tarvitaan ja miten paljon. Yhteistyö on muovautunut saumattomaksi. Kun tilaus tehdään, järjestetään heinäerän kuljetus ja purku sovittuun aikaan. Kuriositeettina mainittakoon, että purku, Helsingin keskustassa kun ollaan, tapahtuu jo ennen kuutta aamulla, kertoo Tomas Nordenswan. Tomas on erikoistunut kuivaheinään ja säilöheinä tulee yhteistyökumppanilta, joka on myös Etelä-Suomen Laatuheinärenkaan tuottaja. Koko ruljanssi hoituu kuitenkin yhdellä puhelulla Nordenswanille, joka hoitaa loput.
Heinän tuloa ei oikeastaan edes huomaa. Kaikki hoituu “automaattisesti “. Reetta tilaa seuraavan toimituksen hyvissä ajoin ja kaikki sujuu rutiinilla. Erät ovat tasalaatuisia, katkoksia ja muutoksia ei tule. Kilpahevoselle, joita tallissamme on 25, se on ensiarvoisen tärkeää, painottaa Janne Bergh.


Heinät tuodaan vintille trukkilavoilla, jotka on tehty juuri tälle käytävälle sopiviksi.

Janne Bergh, jatkaa Kyra Kyrklundin perustamaa Helsingin Kilpatalli Oy:tä Ruskeasuolla. Hän kouluttaa ja ratsuttaa hevosia aina helpoista luokista Grand Prix -luokkiin asti. Bergh on voittanut useita SM –kilpailuja ja osallistunut EM- ja MM-kisoihin, sekä kuulunut Olympiajoukkueeseen vuonna 2000.
Tallilla on käytössään lämmin maneesi ja asiakkaana monia kouluratsastuksen huippuja vuosi toisensa perään. Valmentaminen on se minun juttuni ja intohimoni, sanoo Janne Bergh.
Vuoden Heinämies -hanko tulee kunniapaikalle seinälle, jotta kaikki sen näkee!

Vuoden 2018 Heinämies valittu

Vuoden 2018 Heinämies julkistettiin Helsingin maatalouskonemessuilla 16.11.2018. Onnittelut Seppo Kangas !

Vuoden 2018 Heinämieheksi on valittu Seppo Kangas ! Seppo on vuosien mittaan kulkenut paljon mukana heinärenkaan tilaisuuksissa. Tuottajien ja käyttäjien toiveita on kuunneltu aktiivisesti ja palvelu Seilab Oy:ssä, missä Seppo Kangas on toimitusjohtajana, on toiminut hyvin.
Seppo sai koko jäsenistön vahvan kannatuksen ja Vuoden Heinämies kunniataulu ja -hanko luovutettiin Sepolle Helsingin ensimmäisillä Maatalouskonemessuille perjantaina 16.11. juhlalavalla.

Mukana hankoa luovuttamassa oli vuoden 2017 Heinämies Harri Vinnamo (oik), renkaan asiamies Ville Alitalo Pro Agria Etelä-Suomi ja renkaan puheenjohtaja Anita Kaakkola.

Kunniahankoon on nyt lisätty 15. nimilaatta
Edellisien vuosien palkitut:
2017 laatuheinäntuottaja Harri Vinnamo
2016 yrittäjä, hevoskasvattaja Anu Julmala-Jäntti, Peruskallion tila
2015 laatuheinäntuottajat Aleksis Kyrö ja Siiri Kyrö
2014 tutkija Antti Suokannas, MTT Vakola
2013 laatuheinäntuottaja Kalevi Kuusela
2012 hevostalousasiamies Maarit Hollmén, MTK
2011 laatuheinäntuottaja Tomas Nordenswan
2010 rehtori Heikki Heiskanen, Hevosopisto
2009 laatuheinäntuottajat Anita ja Pekka Kaakkola
2008 tutkija Susanna Särkijärvi, MTT
2007 laatuheinäntuottajat Juha ja Sari Sivo perheineen
2006 laatuheinäntuottaja Erkki Heinonen
2004 erikoistutkija Markku Saastamoinen, MTT ( hanko luovutettiin talvella 2005)
2003 koneagrologi Markku Lappi, Maaseutukeskus