Esimerkkianalyysi 1: säilöheinä, joka on esikuivattu hyvin kuivaksi

Tämä näyte edustaa hyvin kuivaa säilöheinää: kuiva-ainetta on peräti 87 prosenttia eli 870 grammaa kilossa rehua. Käyminen on edennyt hyvin, ja pH-arvo on laskenut lukemiin 5,76, kun näin kuivassa rehussa tavoite on alle 6,6. Sokeriarvo on kesän 2010 rehuille tyypillinen.

Esimerkkianalyysi 1

 

Esimerkkianalyysi 2: kostea säilöheinä

Tämä näyte on sisältänyt kuiva-ainetta vain 40,8 prosenttia eli 408 grammaa kilossa rehua. Kosteissa säilöheinissä maitohappokäyminen kuluttaa sokereita, ja niin on tapahtunut tämänkin näytteen edustamassa rehuerässä: sokeria on vain 71 grammaa kuiva-ainekilossa, mikä soveltuu myös sokeriherkimpien hevosten ruokintaan.

 

Esimerkkianalyysi 3: kuiva heinä

Tältä näyttää puolestaan kuivan heinän analyysi. Valkuaispitoisuus on kesäsadon kuiville heinille melko tyypillinen, ja vaikka valkuaismäärä on jäänyt hiukan matalammaksi kuin yleinen tavoite, heinä soveltuu erityisesti hyvien rehunkäyttäjien ruokintaan. Tarvittaessa heinää voidaan täydentää soijalla tai muulla valkuaisrehulla.

 

Esimerkkianalyysi 4: kaksi vuotta säilytetty säilöheinä ja laboratoriovertailu

Analysoimme kokeeksi säilöheinän, jota oli säilytetty suojaisassa paikassa kaksi vuotta. Ennustettavissa oli, että rehuarvoihin vaikuttavaa maitohappokäymistä ei näin kuivaksi esikuivatussa rehussa tapahdu. Rehun sokeriarvo pysyikin säilytysaikana ennallaan. Valkuaisen määrä oli säilytyksen aikana vähentynyt huomattavasti. Runsaalla muovilla käärityn rehun hygieeninen laatu oli kahden vuoden säilytyksen jälkeen aistinvaraisesti arvioituna virheetön. Väri ei ollut ratkaisevasti muuttunut muualla kuin paalin kulmissa ja reunoissa, jotka olivat hieman haalistuneet. Kosteusprosentin ero on analysoidulle rehuerälle tyypillinen: joukossa on muutamaa prosenttia kuivempia ja vastaavasti kosteampia paaleja. Energia-arvo ei ollut lehtevässä rehussa heikentynyt juuri lainkaan.