Tutustu heinätuotteisiin

Säilörehut

Perinteinen, tuoreena tehty SÄILÖREHU ELI AIV-REHU valmistuu nurmirehusta käymisen avulla. Hyvälaatuinen säilörehu syntyy rehusiilossa maitohappokäymisen tuloksena. Tuoreena säilötyn rehun kuiva-ainepitoisuus on tyypillisesti 20-25 %. Rehu jäätyy pakkasella läpikotaisin, ja säilörehu onkin talleilla melko harvinainen tuote. Pelkkä rehun kosteus ei kuitenkaan ole hevoselle haitaksi, jos muut rehuarvot osuvat kohdalleen.

ESIKUIVATETTU SÄILÖREHU saa kuivahtaa niiton jälkeen karholla muutamia tunteja, ennen kuin se korjataan talteen pyörö- tai kanttipaaleihin ja kääritään muoviin. Kuiva-ainepitoisuudessa pyritään 30-40 % alueelle. Kosteimpiin rehuihin muodostuu talvella jäähilettä, mutta rehu ei jäädy läpikotaisin. Monet tallit ovat siirtyneet käyttämään laadukasta esikuivatettua säilörehua. Rehun kosteus ei ole hevoselle haitaksi - hevonenhan voi hyvin myös laidunruoholla, joka on esikuivatettua säilörehua kosteampaa.

Heinät

SÄILÖHEINÄ on ilmatiiviisti muoviin pakattua rehua, jonka kuiva-ainepitoisuus on 45-75 %. Säilöheinät analysoidaan usein kuten esikuivattu säilörehu. Maitohappokäymisen tunnusluvuista varmistuu, onko kyseessä esikuivatettu säilörehu vai säilöheinä. Ruokinnassa jaottelulla ei ole käytännön merkitystä muuten kuin enintään joidenkin vitamiinien tarvetta arvioitaessa. Säilöheinä on talleilla nykyisin hyvin yleistä. Säilöheinät pysyvät sulana talvisin, mutta kosteimpiin voi muodostua jäähilettä.

(KUIVA) HEINÄ on kaikille tuttu rehulaji, joka säilyy korkean kuiva-ainepitoisuutensa ja matalan kosteutensa ansiosta. Jotta mikrobikasvua ei tapahtuisi, varastointikosteuden on syytä olla vähintään 83 % ka. Odelmaheinäksi kutsutaan heinää, joka on tehty loppu- tai syyskesällä ensimmäisen sadon jälkeen kasvaneesta uudesta kasvustosta. Sen lehtipitoisuus on suuri, ja se sisältää vain vähän kortta. Moni talli käyttää edelleen kuivaa heinää. Pitkät ja kosteat syksyt voivat vaikeuttaa sen varastointia.

Muita tuotteita

Osa laatuheinärenkaan jäsenistä tuottaa myös OLKEA. Yleensä se on kauranolkea, ja se voi olla heinän tavoin koneellisesti kuivattua. Jotkut jäsenet tuottavat myös KAURAA, joka sopii laadultaan hevosten rehuksi (hehtolitrapainoltaan sekä esimerkiksi syksyllä ylivuotisena). Tiloilta saatat saada myös REHUOHRAA.

Palvelut

Useimmat tuottajat pystyvät järjestämään kuljetuksen ainakin lähialueille. Joiltakin onnistuvat myös kuorma-autokuljetukset pidemmälle.

Tuottajilla on vankka kokemus rehujen käsittelystä, joten tarvittaessa neuvomme myös töiden rationalisoinnissa talleilla.
 

Teksti © heinärenkaan työryhmä. Tiedusteluihin uudelleenjulkaisusta vastaa sivujen ylläpitäjä.

Tiesitkö?

Säilöheinäpaali ei jäädy yhdeksi kimpaleeksi, kun rehu sisältää kuiva-ainetta 50-55 prosenttia tai enemmän.

Kosteutta ei kannata pelätä, sillä riittävä kosteus takaa hallitun maitohappokäymisen. Käyminen voi häiriintyä, jos säilöheinä lähestyy kosteudeltaan kuivaa heinää.