Etelä-Suomen Laatuheinärengas - mikä ja miksi?

Etelä-Suomen laatuheinärenkaan syntyyn on vaikuttanut vahvasti kaksi asiaa. Haluamme auttaa talleja löytämään riittävästi hyvää heinää hevosilleen sekä kehittää heinäntuotannon laatua edelleen.

Heinärengas palvelee hevosenomistajaa...

Laatuheinä on tuote, josta on maassamme vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen ollut alitarjontaa. Hämeen maaseutukeskuksessa Markku Lappi alkoi vuosituhannen vaihteen tienoilla koota alueen laatuheinäntuottajia yhteen renkaaksi, jotta jatkuvaan heinäkyselyjen virtaan saataisiin ratkaisu.

Laatuheinärenkaan jäsenet tuottavat ammattitaidolla nimenomaan hevosille viljeltyä heinää ja säilöheinää. Renkaan jäsenten asiakkaina on kaikenlaisia talleja suurista ravi- ja kilpatalleista ja ratsastuskouluista pieniin kotitalleihin. Asiakkaita yhdistää halu ruokkia hevosia oikein ja niille sopivilla rehuilla.

Tähtäämme jatkuvaan ja luotettavaan tuotantoon, jossa syntyy korkealaatuista rehua. Rengas koostuu itsenäisistä yrittäjistä, mutta sen sisällä olemme voineet ohjata asiakkaita eteenpäin viljelijöille, joilla on kulloinkin ollut mitä myydä. 

...ja tuottajaa

Toinen renkaan toiminnan pääteema on heinäntuotannon laadun kehittäminen. Tähän kuuluu useita osa-alueita, esimerkiksi

  • maaseutukeskusten johtama laatukoulutus, auditoinnit ja sertifiointi eli puolueeton tuotantotapahtuman valvonta,
  • tuotantomenetelmien kehittäminen renkaan sisällä,
  • yhteyksien kehittäminen sidosryhmiin, esimerkiksi kehitys- ja tutkimusyhteisöihin ja laitetoimittajiin sekä
  • asiakasyhteistyön kehittäminen.

Renkaan jäsenet ovat viljelijöitä, ja joukossamme on myös pitkän linjan hevosihmisiä ja -kasvattajia. Meihin kuuluu sekä laadukkaan heinäntuotannon uranuurtajia, jotka ovat viljelleet heinää hevosille pitkään, että myöhemmin heinäntuotantoon ryhtyneitä. Sisäinen tietopankkimme - jäsenten ammattitaito ja tuotekehittely - on koko renkaan käytettävissä. Näin hyvä ja luotettava laatu onnistuu koko joukolta, joka on vuosien mittaan kasvanut käsittämään asialleen omistautuneita viljelijöitä Hämeen lisäksi myös Uudeltamaalta ja Kymenlaaksosta. 

Heinärengas jakautuu alueellisiin Uudenmaan, Hämeen, Lounais-Hämeen ja Kymen piireihin, joilla on kullakin oma vetäjänsä. Löydät heinärenkaan nettisivuilta tietoa tuottajista, heinästä ja heinätuotteista sekä ajankohtaisista heinäasioista.

Alkuperäinen teksti © heinäntuottaja Tomas Nordenswan. Esittely perustuu esitykseen Saaren Kartanossa syyskuussa 2001, päivitetty 2010.

  • image

Me Laatuheinärenkaassa

  • tunnemme viljely-, korjuu-, säilöntä-, säilytys- ja kuljetustekniikat

  • autamme valitsemaan hevoselle tai hevosryhmälle sopivimman karkearehun ja ymmärtämään analyysituloksia

  • teemme myös pitkän aikavälin heinäsopimuksia

  • otamme hevosen - varsinaisen asiakkaamme - tarpeet huomioon tuotannon eri vaiheissa

  • hankimme jatkuvasti lisää tietoa hevosesta heinänsyöjänä ja hevosille sopivan heinän viljelystä.