Jussi Vesala

Kuivaheinän tuotantoa ammattitaidolla

Kuivaheinän tuotanto on muodostunut tilalla päätuotantosuunnaksi. Tilalla viljellään myös kauraa ja härkäpapua, ja peltoja on viljelykierrossa paikallisten vihannestilojen kanssa. Tuotantoon on satsattu rakentamalla uusi kuivaamorakennus. Kuivauksessa voidaan käyttää hyväksi viereisen hallin ja kuivurihallin katolta saatavaa aurinkoenergiaa yhteensä noin 900 m² alalta. Lisälämpöä käytetään myös hakelämpökeskuksesta sekä Ikavoten Airhot 140 -kuivuriesiuunilla.

Lannoitus suunnitellaan hevosheinälle. Kalkitus, peruskuivatus sekä pellon muoto ja tasaisuus ovat tärkeitä. Tarvittaessa tehdään rikkaruiskutuksia ja lehtilannoituksia. Täydennyskylvöt ja mahdolliset kuloheinän poistot tehdään rikkaäkeellä.

Korjuussa paalaus tehdään noin kahden päivän luokokuivauksen jälkeen, ja heinä kuivataan loppukosteuteen kuivurissa. Korjuuta on kehitetty lähinnä Pohjois-Amerikassa käytettyyn tekniikkaan, jossa paalaimen perässä kulkeva laite kerää paalit ”lauttoihin”, jotka nostetaan tarttujalla kuljetukseen ja tällä voidaan myös kuorma purkaa kuivuriin. 

Kuljetuksessa käytetään pakettiauto – peräkärry -yhdistelmää. Kuormaan mahtuu noin 70 kpl keskipainoltaan noin 18 kg:n paalia, säältä suojassa. Heinää voi myös noutaa itse. Heinää voi varata talvikaudeksi, näin voi varmistaa hyvissä ajoin, että ruokintakaudelle riittää rehua. Säilytys on varmistettu tiiviissä rakennuksessa ja tarvittaessa aumamuoveilla. Kaikista heinäeristä teetetään analyysit.

Vuoden 2017 ensimmäinen sato on varattu.

 

Suokulmantie 237
31110 Matku (Forssa)

Puhelin:
050 301 3660

Sähköposti:
jussi_vesala@hotmail.com

  • image
  • image
  • image