Tutkimus: teline vaikuttaa heinän hävikkiin

 

Minnesotan yliopiston tutkijaryhmä selvitti, vaikuttaako paaliteline heinän hävikkiin ja onko häkkimalleilla vaikutusta siihen, paljonko rehua haaskaantuu. 

Rehun hävikki on ongelma ennen kaikkea tallinpitäjille. Sotkettu rehu aiheuttaa turhaa rahanmenoa ja työtä sekä täyttää lantalaa. Haaskaantuva rehu lisää heinän kulutusta, mikä ei aina ole tuottajan etu – toisin kuin usein luullaan. Moni heinärenkaan jäsenistä viljelee heinää pitkälti sopimustuotantona, ja sovittua suurempi menekki voi aiheuttaa heinäpulaa keväisin. Lisäksi haaskattu rehu lisää hevosenpidon ympäristö- ja ilmastovaikutuksia: ympäristölle raskain vaihtoehto on rehu, jota ei syödä. 

Minnesotan yliopiston tutkimuksessa heinää haaskaantui 5–19 %, kun rehu syötettiin telineistä tai häkeistä. Mitä enemmän rakennelma rajoitti syömistä, sitä vähemmän rehua meni hukkaan. Kontrolliryhmä söi heinänsä vapaasti, ja hävikki nousi tällä ryhmällä peräti 57 prosenttiin. 

Teline tai häkki maksoi säästyneen heinän ansiosta itsensä takaisin 1–19 kuukaudessa. Keston vaihtelua selittävät hinta- ja mallierot: hankintahinnat vaihtelivat 147:stä aina 3 200 dollariin. 

Kaikki telineet osoittautuivat hevosille turvallisiksi, mutta yksi malleista hankasi eläimiltä karvaa poskista.

(JV)

Lisää tutkimuksesta:
Equinews
Minnesotan yliopiston tutkijoiden raportti