Ulkomailta: Heinän hinnat huippukorkealla Britanniassa

 

Ison-Britannian hevosenomistajat kärsivät ennätyskorkeista heinän ja oljen hinnoista jo toista vuotta, raportoi Horse & Hound -lehti

Heinän ja oljen hinta on noussut huippuunsa kahden huonon satovuoden seurauksena. Viime kevät oli suuressa osassa Britanniaa kuiva, kun taas heinän korjuuaikaan maa kärsi runsaista sateista. Heinäpulaa on pahentanut vienti Keski-Eurooppaan. Vakavin tilanne on Englannin itäisissä kreivikunnissa. 

Pohjoismaisia hintoja hevosmaassa ei edelleenkään heinästä makseta. 

Kalleimmillaan heinä on maksanut Britanniassa noin 130 puntaa tonnilta, mikä vastaa noin 16 sentin kilohintaa. Edullisinta heinää saa nyt noin seitsemän sentin kilohintaan. Näillä hinnoilla liikkuu lähinnä suurpaaliheinää ja -olkea; pienpaalissa heinän hinta voi nousta yli 200 puntaan tonnilta (yli 24 s/kg). Hintojen ei uskota merkittävästi laskevan, sillä öljyn hinta ja muut tuotantokustannukset ovat kohonneet viime vuosina myös Britanniassa.

Heinämarkkinoiden tilannetta seuraa heinän- ja oljentuottajien ja -kauppiaiden etujärjestö British Hay & Straw Merchants Association. (JV)