Hevosheinän korjuu alkaa etelässä

 

Alkukesän lämmin sää on kasvattanut nurmia nopeasti varsinkin niillä seuduilla, joilla sadetta on saatu riittävästi. Hevosheinän kesäsadon korjuu onkin jo alkamassa joillakin peltolohkoilla kuluvalla viikolla. Hevosten heinä tehdään tyypillisesti hiukan lehmien säilörehua myöhemmin, kuitenkin ennen kuin timotei ehtii kukkia ja heinä korsiintua.

Hyvin karkeakortinen, kukkinut heinä ei ole ihanteellista ravintoa hevoselle. Vaikka hevosten rehut sisältävät vähemmän energiaa ja valkuaista kuin lehmien säilörehut, heinä pyritään kuitenkin tekemään, ennen kuin kasvuston D-arvo ja valkuaispitoisuus laskevat liian mataliksi. Oikeaan aikaan korjattu rehu sisältää sopivassa suhteessa energiaa, valkuaista ja sokereita sekä paljon tärkeitä kivennäisaineita. Liian myöhään korjatussa rehussa sokeripitoisuus nousee ja valkuaispitoisuus laskee.

Nurmen sulavuutta kuvaavan D-arvon tilannetta voi seurata Artturin korjuuaikatiedotteesta.

Tallinpitäjät voivat käyttää D-arvon ennustetta suuntaa-antavana apuna arvioidessaan laidunruohon sulavuutta ja energiapitoisuutta alkukesällä. Imettäville tai tiineille tammoille, astuville oriille ja kasvaville nuorille sopii parhaiten nuorehko, lehtevä laidunruoho, jonka D-arvo on korkea. Hyville rehunkäyttäjille riittää keskiverto D-arvo.